Teams

Nedanstående nationer kommer att delta i B gruppen i VM

Vi kommer att succesivt presentera alla nationer

Canada

Nederländerna

Somalia

Tjeckien

Ukrainaslattbergshallen-7

 

Ungern

Estland

Japan

Kina

Mongoliet

 

BANDY-VM

Det första världsmästerskapet i bandy spelades i Helsingfors 1957. Fram till 1983 deltog endast Sverige, Norge, Finland och Sovjet. Sedan dess har den internationella bandyfamiljen växt. Från 1991 har de flesta VM-turneringarna spelats i en A-grupp och en B-grupp. (2012 infördes en C-grupp). Sedan 2013 består B-gruppen i VM (B-VM) av två pooler (Grupp B1 och B2). Den har också ett eget slutspel där lagen i Pool A möter de fyra bästa lagen i Pool B i var sin kvartsfinal. Vinnaren i finalen flyttas upp till A-gruppen (A-VM).

Pool A (Grupp B1)

JAPAN

Bandyn är en ung sport i Japan. Det japanska bandyförbundet bildades år 2011 i Osaka. Samma år blev landet medlemmar i det internationella bandyförbundet. 2012 gjorde sedan Japan debut i VM och kom tvåa i C-gruppen efter segrar över Kirgizistan och ett oavgjort resultat mot Estland. 2015 bildades Jig Bandy Club i Osaka och året därpå Waseda Club i Tokyo. I år ska det första nationella mästerskapet spelas på Hokkaido på stor isbana.

I VM 2014 vann Japan Grupp B2 (Pool B) och besegrade därefter Holland i kvartsfinalen med 4-2. I semifinalen blev dock Lettland för svåra. Året därpå kom japan sist i Grupp B1 (Pool A) i VM och förlorade sedan kvartsfinalen mot Holland. I den senaste VM-turneringen kom Japan trea i Grupp B2 (Pool 2) och förlorade sedan kvartsfinalen mot Ukraina på straffar. Japan besegrade däremot Holland med 3-2 i matchen om femte plats och spelar därmed i Pool A i VM i Trollhättan 2017.

MONGOLIET

2001 åkte den dåvarande presidenten i Internationella Bandyförbundet (FIB), Albert Pomortsev, till Mongoliet för att förmå landet att börja spela bandy. Resan blev framgångsrik och några av landets ishockeyklubbar startade ett bandyprogram. 2002 blev Mongoliet medlemmar i det Internationella Bandyförbundet (FIB). Genom ryska tränares insatser, särskilt förbundskaptenen Jevgenij Vyborov, har det bildats en bandyskola för barn i huvudstaden Ulaanbaatar i den rysk-ortodoxa kyrkans regi. Det har genomförts ett första nationellt mästerskap och säsongen 2007/2008 deltog den mongoliska bandyklubben Erdenet i den ryska ligans division 1.

Mongoliet gjorde VM-debut i Sverige 2006 och kom på femte plats i B-gruppen. Noterbart var att laget vann premiären över Estland med 4-3 efter tre mål av Boldbaatar Munkhuu. Därefter spelade Mongoliet ytterligare fyra VM-turneringar fram till 2010. 2011 tog Mongoliet därefter silver vid de Asiatiska vinterspelen i Kazakstan. Det var landets främsta framgång hittills i någon sport vid de Asiatiska vinterspelen. Vid hemkomsten fick medaljörerna en vinstbonus och belönades med utmärkelsen ”Sport Glory”. Efter det upphörde finansieringen och laget slutade spela för en tid.

Säsongen 2013/2014 kom de igång igen. I VM i Irkutsk 2014 kom laget tvåa i Pool 2 (Grupp B2) i B-gruppen (B-VM) och förlorade sedan kvartsfinalen mot Ungern. I VM i Chabarovsk 2015 kom laget trea i Pool 2 och förlorade sedan kvartsfinalen mot Lettland. I den senaste VM-turneringen i Uljanovsk 2016 gjorde Mongoliet sin bästa insats hittills. Laget kom tvåa i Pool 2 och förlorade sedan mot Ungern i semifinalen. Segern över Holland i kvartsfinalen innebär dock att Mongoliet spelar i Pool A i VM i Trollhättan 2017.

UKRAINA

Ukraina blev medlemmar i det Internationella Bandyförbundet (FIB) 2008 och det har genomförts nationella mästerskap i bandy. Hittills har det dock huvudsakligen handlat om rinkbandymatcher i

Dnjepropetrovsk-regionen. Dessförinnan hade det spelats bandy under den sovjetiska tiden. Vid de sovjetiska mästerskapen som avgjordes mellan 1950 och 1953 fanns fyra lag med från Ukraina. Det var Traktor från Charkov, Bolsjevik från Kiev samt Spartak och Lokomotiv från Dnjepropetrovsk.

Ukraina gjorde VM-debut i Vetlanda 2013 och kom på sista plats i Pool B (Grupp B2) efter tre raka förluster. Året därpå kom Ukraina på tredje plats i Pool B och förlorade kvartsfinalen mot Estland. 2015 bojkottade landet VM i Ryssland av politiska skäl. I den senaste VM-turneringen i Uljanovsk 2016 var Ukraina med igen. Laget vann Pool B och gick sedan till semifinal som laget förlorade på straffar mot Tyskland. Ukraina vann dock bronsmatchen mot Mongoliet med 6-5 efter förläning och spelar i Pool A i VM i Trollhättan.

UNGERN

Bandy utövades i Ungern i början av 1900-talet av klubbar som FC Academica, MTK och Szeged. 1908 hölls en stor internationell tävling på isen i stadsparken (Városliget) i Budapest. Spelet fick däremot inte något större genomslag och de flesta ungerska bandyspelarna började spela ishockey. I slutet av 1980-talet började organiserad bandy återigen utövas i Ungern.

Det finns numera flera klubbar i Ungern med bandy på programmet och det finns bandyskolor för barn. Det är främst rinkbandy som utövas men det finns flera spelare i det ungerska landslaget som har spelat för svenska klubbar. Den mest framstående är Sandor Banffy som spelat med Sirius och Vindhemspojkarna. I centrala Budapest finns en konstisbana (Városliget mujégpálya). Där spelades B-gruppen för herrarnas VM 2004 och damernas VM 2007.

Ungern gjorde internationell debut i VM Finland 1991. Laget besegrade Holland och kom på tredje plats i B-gruppen. Sedan dess har Ungern deltagit i samtliga VM-turneringar med undantag för 1999 och 2001 då det endast fanns en A-grupp. I det senaste mästerskapet gjorde Ungern sin bästa prestation någonsin. Laget kom tvåa i Pool A (Grupp B1) i B-gruppen (B-VM) och gick sedan hela vägen till final där Tyskland blev för svåra. Ungern spelar i Pool A i VM i Trollhättan 2017.

Pool B (Grupp B2)

ESTLAND

Organiserad bandy spelades i dagens Estland redan 1912 som då var en del av Ryssland. Då Estland blev självständigt på 1920-talet arrangerades nationella mästerskap där Kalev Tallinn blev de första mästarna i Estland. Därefter dominerade Sport Tallinn som vann de kommande elva mästerskapen. Förutom i Tallinn fanns det bandyfästen i Narva och Tartu. Under mellankrigstiden spelade Estland ett flertal landskamper mot Finland. I takt med att ishockeyn blev allt populärare i Estland svalnade bandyintresset men det fanns fortfarande kvar när landet blev en del av Sovjetunionen.

I början på 2000-talet ökade bandyintresset efter att finska bandyentusiaster börjat verka i Estland. 2001 valdes landet in i det internationella bandyförbundet och 2003 gjorde Estland debut i bandy-VM. Estland slutade på nästa sista plats efter att ha besegrat Holland i gruppspelet. I VM 2014 och 2015 vann Estland gruppspelet (Pool A) och gick till final i B-gruppen. Båda gångerna förlorade Estland mot grannlandet Lettland. I VM 2016 blev laget diskvalificerade efter att ha använt en icke godkänd spelare. Estland spelar därför i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

KANADA

Bandyn kom till Kanada omkring 1980 från USA. För att lyfta sporten startades ett bandyprogram i samarbete med Internationella Bandyförbundet (FIB), Svenska Bandyförbundet och den svenska klubben Essinge Bandy. Huvudort för satsningen blev Winnipeg. En bidragande orsak var närheten till Minneapolis i USA där bandyn redan var etablerad. Förutom det inleddes ett samarbete med bandyförbundet i USA och den svenske bandyspelaren Roger Jakobsson utsågs att resa iväg som bandymissionär till ishockeyns förlovade land.

Första gången ”Lönnlöven” spelade bandy utanför landets gränser var på ett träningsläger i Falun 1987. Lagets framträdande spelare var länge Kanadas Mr Bandy Costa Cholakis som 1988 spelade bandy i Sverige med Essinge. 1991 gjorde Kanada VM-debut med den tidigare Brobergstränaren Lars ”Pärla” Persson som förbundskapten. VM-äventyret i Helsingfors slutade med en andraplats i B-gruppen efter segrar över Holland och Ungern.

Sammanlagt har Kanada deltagit i fjorton VM-turneringar och kan beskrivas som den eviga tvåan. Vid åtta tillfällen har de kommit på andra plats i B-gruppen. Ett undantag var 2010 då Kanada vann B-gruppen efter 23 mål av Jevgenij Opytov. Ett annat undantag var 2014 då laget kom sist i A-gruppen (Grupp A2 i A-VM) och sedan förlorade kvartsfinalen mot Ryssland med 1-22. Efter det lämnade Kanada återbud till VM-turneringarna 2015 och 2016. I år gör de comeback och spelar i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

 KINA

2009 tog Kina upp bandy på sitt vintersportprogram. Samma år genomfördes en bandykonferens i provinsen Xiang i nordvästra Kina där Lars Wennerholm, konsulent på Svenska Bandyförbundet och ordförande i det Internationella Bandyförbundets utvecklingskommitté, demonstrerade sporten och presenterade regelverket. Året därpå blev Kina medlem i Internationella Bandyförbundet (FIB).

Därefter hände det inte så mycket förrän 2014 då den idrottsintresserade entreprenören Per-Erik ”Perka” Holmström etablerade ett bandylag i staden Harbin i nordöstra Kina. Det är en av landets största städer som har en lång tradition av vintersport. Där arrangerades till exempel de Asiatiska vinterspelen 1996 och Vinteruniversiaden 2009. Tillsammans med bandylegendaren Hans Elis Johansson besökte han också Chengde och Peking. Efter det arrangerades det uppvisningsmatcher i bandy under vinterfestivalen i Chengde 2015. Den första matchen spelades mellan Sandviken och Jenisej. Det var den första matchen som någonsin spelades i Kina.

Inför VM 2015 spelade därefter Kina sin första riktiga landskamp. Det var en träningsmatch mot Japan som spelades i VM-staden Chabarovsk. Med Hans Elis Johansson som förbundskapten kom Kina näst sist i Pool B (Grupp B2) och vann sedan över Somalia med 11-1 i matchen om åttonde plats. Noterbart var att Johan Chang blev bäste målskytt i hela B-Gruppen (B-VM). I den senaste VM-turneringen kom Kina återigen näst sist i Pool B. Efter förlust mot Tyskland i kvartsfinalen besegrades Somalia i matchen om nionde plats. Kina spelar i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

HOLLAND

Den första internationella matchen i bandyhistorien spelades i Holland 1891 mellan ett tillfälligt lag från Haarlem och ett lag från Bury of Fen. Året därpå bildades Amsterdamse Hockey en Bandy Club. 1898 bildades i sin tur ett gemensamt holländskt förbund för bandy och landhockey. Sporten spred sig till orter som Haag, Velserbeek och Zwolle men det fanns ännu inte några gemensamma regler. Dels följde man de första fastslagna reglerna som formulerades av Charles Tebbutt. Dels tog man regler från landhockeyn och kom överens om reglerna före matcherna spelades. Holland deltog i Europamästerskapen 1913 men efter de milda vintrarna omkring 1920 minskade bandyintresset.

På 1960-talet började bandyn i Holland återigen ta fart. 1973 bildades ett holländskt bandyförbund (Bandy Bond Nederland) med huvudkontor i Nijmegen och 1991 gjorde herrlandslaget debut i VM. Den holländska bandyn består idag av fyra klubbar (Bandy Vereniging Nijmegen, Bandy Club Eindhoven, Bandy Haarlem och Utrechtse Bandy Club) som främst bedriver utbyte i rinkbandyspel på nivån under landslaget. I och med de svenska hallarnas framväxt har holländarna börjat åka på träningsläger till Sverige och 2013 spelade P15-landslaget sina första officiella landskamper.

Med undantag för VM i Minneapolis 1995 har Holland deltagit i samtliga VM-turneringar där det funnits en B-grupp. Under många år tampades Holland med Ungern på den nedre delen av tabellen.

I VM i Chabarovsk 2015 gjorde Holland sin hittills bästa turnering då laget vann Grupp B2 (Pool B) och sedan besegrade Japan i kvartsfinalen. I semifinalen blev däremot Estland för svåra liksom Ungern i den efterföljande bronsmatchen. I det senaste VM i Uljanovsk 2016 kom Holland på tredje plats i Grupp B1 (Pool A) och förlorade sedan mot Mongoliet i kvartsfinalen. Holland förlorade även mot Japan i matchen om femte plats och spelar därför i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

 SOMALIA

 Idén om Somalia Bandy uppstod när Hans Grandin, som då var ordförande i Borlänge Bandy, gick och grunnade på ett integrationsprojekt med ett somaliskt pojklandslag i Borlänge. På initiativ av Jan-Olof Lundberg, integrationsansvarig på Borlänge kommun, kom han i kontakt med journalisten och entreprenören Patrik Andersson som hade hört talas om idén och ville utveckla den genom att skicka ett somaliskt bandylandslag till VM i Irkutsk 2014.

Därefter tog de kontakt med den svensk-somaliska fotbollsklubben Swesom i Borlänge varpå de åkte ned till Friends Arena och såg på SM-finalen i bandy. Efter det bestämde sig de somaliska killarna för att satsa på bandy på vintern. De gjordes sedan klart att det var möjligt för Somalia att delta i bandy-VM. Det etablerades även kontakt med landets idrottsminister som genom somaliska olympiska kommittén ansökte om medlemskap i Internationella Bandyförbundet (FIB).

Intresset var stort redan innan den första presskonferensen där Pelle Fosshaug presenterades som Somalias förbundskapten. Efter Filip Hammars och Fredriks Wikingssons dokumentärfilm ”Trevligt folk” (2015), som följde lagets väg till VM-debuten i Sibirien, blev intresset enormt och Somalia blev något av ett kultlag i bandyvärlden. Laget har numera deltagit i tre VM-turneringar men väntar fortfarande på sin första seger. Somalia spelar i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

TJECKIEN

 Redan på 1890-talet spelades det ett spel som kallades för bandy-hockey i det som senare skulle bli Tjeckien. Sommartid spelades det på gräs och vintertid på is. Sedan 1980-talet har det sedan gjorts flera försök att introducera traditionell bandy i Tjeckien men framgångarna var länge begränsade.

Tjeckien har idag ingen fullstor plan för bandyspel utan håller till på rink. 2015 spelades det första nationella rinkbandymästerskapet med BC Prague Kangaroos som segrare. Samma år spelades en internationell rinkbandyturnering i Nymburk

Med Michael Bratt som ny förbundskapten gjorde Tjeckien VM-debut i Uljanovsk 2016. Laget kom fyra i Pool B (Grupp B2) efter segrar över Kina och Somalia men i kvartsfinalen blev sedan Ungern för svåra. Tjeckien spelar kvar i Pool B i VM i Trollhättan 2017.

STATISTIK

 VM 2013 i Sverige (Vänersborg/Vetlanda)

B-gruppen (B-VM)

Tabell: Grupp B1 (Pool A)

 1. USA 3 3 0 0 35-1 6
 2. Kanada 3 2 0 1 14-16 4
 3. Ungern 2 0 0 2 3-18 0
 4. Lettland 2 0 0 2 3-20 0

Tabell: Grupp B2 (Pool B)

 1. Estland 3 3 0 0 22-8               6
 2. Holland 3 2 0 1 10-11             4
 3. Japan 3 1 0 2 10-9               2
 4. Ukraina 3 0 0 3 12-26             0

Slutspel:

Kvartsfinal:

Ungern-Holland 7-1

Lettland-Estland 4-1

 

Semifinal:

USA-Lettland 8-1

Kanada-Ungern 8-1

 

Bronsmatch:

Lettland-Ungern 3-2

 

Final:

USA-Kanada 4-2

 

VM i Ryssland 2014 (Irkutsk)

B-gruppen (B-VM)

Tabell: Grupp B1 (Pool A)

 1. Lettland 3 2 1 0 21-11 5
 2. Estland 3 1 2 0 12-10 4
 3. Ungern 3 1 1 1 12-13 3
 4. Holland 3 0 0 3 7-18 0

Tabell: Grupp B2 (Pool B)

 1. Japan 4 3 1 0 21-7 7
 2. Mongoliet 4 3 0 1 24-7 6
 3. Ukraina 4 2 0 2 24-12 4
 4. Tyskland 4 1 1 2 30-16 3
 5. Somalia 4 0 0 4 2-59 0

Slutspel:

Kvartsfinal:

Lettland-Tyskland 9-3

Estland-Ukraina 5-1

Ungern-Mongoliet 5-4

Holland-Japan 2-3

 

Semifinal:

Estland-Ungern 5-2

Lettland-Japan 9-0

 

Bronsmatch:

Japan-Ungern 2-6

 

Final:

Lettland-Estland 8-1

 

VM i Ryssland 2015 (Chabarovsk)

 B-Gruppen (B-VM)

 Tabell: Grupp B1 (Pool A)

 1. Estland 3 2 1 0 17-14 5
 2. Lettland 3 2 0 1 12-6 4
 3. Ungern 3 1 0 2 12-14 2
 4. Japan 3 0 1 2 6-13 1

Tabell: Grupp B2 (Pool B)

 1. Holland 4 3 1 0 32-4 7
 2. Tyskland 4 3 0 1 25-9 6
 3. Mongoliet 4 2 1 1 19-6 5
 4. Kina 4 1 0 3 12-19 2
 5. Somalia 4 0 0 4 2-52 0

Slutspel

Kvartsfinal:

Estland-Kina 14-3

Lettland-Mongoliet 11-5

Ungern-Tyskland 5-4

Japan-Holland 2-4

 

Semifinal:

Lettland-Ungern 7-5

Estland-Holland 8-2

 

Bronsmatch:

Holland-Ungern 1-9

 

Final:

Estland-Lettland 3-8

 

VM i Ryssland 2016 (Uljanovsk)

B-Gruppen (B-VM)

 Tabell: Grupp B1 (Pool A)

 1. Tyskland 3 3 0 0 17-7 6
 2. Ungern 3 2 0 1 15-10 4
 3. Holland 3 1 0 2 10-14 2
 4. Estland 3 0 0 3 2-13              0

* Estland diskvalificerades

Tabell: Grupp B2 (Pool B)

 1. Ukraina 5 4 0 1 32-12 8
 2. Mongoliet 5 4 0 1 25-8 8
 3. Japan 5 4 0 1 23-11 8
 4. Tjeckien 5 2 0 3 37-22 4
 5. Kina 5 1 0 4 14-29 2
 6. Somalia 5 0 0 5 4-53 0

Slutspel: Grupp B

Kvartsfinal:

Tyskland-Kina 10-5

Ungern-Tjeckien 7-3

Holland-Mongoliet 0-4

Ukraina-Japan 4-3

 

Semifinal:

Tyskland-Ukraina 8-7

Ungern-Mongoliet 5-4

 

Bronsmatch:

Mongoliet-Ukraina 5-6

 

Final:

Tyskland-Ungern 5-4

 

BANDYHISTORISK KRÖNIKA

Enligt den gamle bandyvännen Torsten Tegnér stod bandyns vagga i Holland. Redan på 1400-talet förekom det ett spel som kallades för kolf. Det var ett slags mellanting mellan bandy och golf. Ur kolfen utvecklades sedan det vi idag känner som bandy. De flesta tycks också vara ense om att det var glasblåsare från Holland och Belgien som tog med sig ett spel med boll och krokig klubba till Sverige på 1800-talet. Det var först därefter som Charles Tebbutt besökte Stockholm och förevisade sporten i samband med världsmästerskapen i skridsko 1894 – varpå idrottspionjären Clarence von Rosen introducerade den mer organiserade bandyn på svensk mark året därpå.

1891 hade dessförinnan holländaren Pim Mulier tagit initiativ till den första internationella matchen i bandyhistorien. Den spelades i Haarlem mellan ett tillfälligt holländsk lag och ett lag från Bury of Fen, där det i sin hade spelade någon form av bandy redan på 1700-talet. Det berättas också hur det var på de frusna våtmarkerna i de nordöstra delarna av England som den moderna bandyn hade sitt ursprung i mitten av 1800-talet. Bury of Fen antas därmed vara sportens födelseort. Den första reguljära bandymatchen, som benämndes ”Hockey on the ice”, spelades i sin tur i Crystal Palace i London 1875. 1882 hade för övrigt bandyklubbarna i Fen-distriktet enats om vissa gemensamma regler och vid grundandet av Englands riksorganisation för bandy (National Bandy Association) 1891 tillkom en officiell regelbok som formulerats av den moderna bandyns fader Charles Tebbutt.

Det man därmed kan konstatera är att den internationella bandyn föddes genom mötet mellan den holländska bandyn med rötter från 1400-talet och den moderna bandyn som uppkom i England i mitten av 1800-talet. Om man ser till de deltagande länderna i det första Europamästerskapet, som spelades i Schweiz 1913 (Davos), skulle det i sin tur vara möjligt att spåra ytterligare rötter till den moderna bandyn. De deltagande länderna var Belgien, Frankrike, Schweiz, Tyskland och Österrike-Ungern förutom Holland och England som korades till bandyhistoriens första Europamästare. Det skulle heller inte vara omöjligt att de holländska kanalbyggarna spelade kolf i ”Lilla Amsterdam” (Göteborg) och ”Nya Amsterdam” (New York) redan på 1600-talet.

 

Text: Niclas Mossberg

 

 

japan

Press Release  /  Japan Bandy Federation                             January 11th, 2017

Japan Bandy, Creating a New Epoch!

Under new President Mr.Yukiaki Okada, the Japan Bandy Federation (JBF) founded in 2011, is entering a new era in this new bandy season of 2016-17, after participating in 5 consecutive World Championship Games.

The 1st All Japan Bandy Tournament was held on January 8th near Akan Lake in the northern island Hokkaido. 3 domestic teams representing northern island (Team Kushiro), West Japan (JIG Bandy Club) and East Japan (Waseda University Bandy Club) respectively had competed 5 on 5 bandy matches on the mini-size bandy rink near the frozen lake of Akan.

On the next day of January 9th, JBF held a “Bandy Experience Day” near the lake rink, inviting locals and tourists of all ages and genders, with the goal of developing this wonderful sport of bandy in Japan and seeking to create the first full size bandy rink in the near future.

Another milestone of JBF will be to dispatch a linesman official to the upcoming World Championship games in Sweden. Ryuji Tsujitsugu (22 year young student) has been studying and training in Khabarovsk, Russia in order to qualify as linesman for the official FIB tournament.

The Japanese National Team coached by Russian Oleg Ziganshin, led President Yukiaki Okada and captain Gen Ishioka will be competing in the A –Pool of Group B at the World Championship Games in Sweden 2017, aiming to advance to a higher level.

JBF has just started another exciting and busy bandy season and continue to develop the sport in Japan, in view of future participation on Universiade and Olympic bandy tournaments.

 

BANDYBILDER FRÅN KINA

Välkommen till Trollhättan

 

kinafoto

 

kina-2

Dela
Share On Facebook